úterý 11. srpna 2015

Jak registrovat ochrannou známku

Při registraci ochranné známky je třeba v prvé řadě provést analýzu ohledně možné zaměnitelnosti nebo případné shodnosti s již dříve zapsanými ochrannými známkami. Takový postup se také nazývá také rešerši. 

V praxi nastávají často případy, kdy se tento první, podle našeho názoru i základní krok vynechá, a následně dojde k odmítnutí zápisu a tím pádem i propadnutí poplatku za zápis ochranné známky. Pokud se však tento krok nevynechá a udělá se kvalitní průzkum všech zapsaných ochranných známek, neprokáže se žádná kolize, může se začít s procesem vypracování samotné přihlášky. 
Za nejsložitější se považuje vyplňování části ohledně výběru jednotlivých tříd výrobků nebo služeb, pro které má být ochranná známka zapsána. Vzhledem k široké spektrum zboží a služeb na trhu i seznam tříd výrobků a služeb je značně dost početný. 

Při samotném výběru správné třídy zboží a služeb je třeba stále myslet na to, že v průběhu registrace ochranné známky mají dřívější majitelé ochranných známek právo podat námitky proti provedení zápisu. 
V případě, že námitky podané ze strany majitelů podané nejsou nebo po úspěšném vypořádání se s nimi, může úřad ochrannou známku zapsat. 
Pokud se námitce vyhoví, úřad zápis ochranné známky zamítne.

Rešerš- přezkoumání relativních překážek zápisu schopnosti
Rešerše ochranné známky je významný při ověření, zda přihlašované nebo podobné označení nepoužívá už jako ochrannou známku někdo jiný pro stejné nebo podobné výrobky nebo služby, které už mě jiný majitel registrovány. Připravíme Vám rešerši spolu se stanoviskem ke případným budoucím kolizím práv. Při ochranných známkách rozeznáváme rešerše na podobnost nebo totožnost slovních, grafických nebo kombinovaných označení. Vypracujeme Vám kompletní písemnou specializovanou rešerši pro Vámi vybrané označení.


Následujícím krokem při registraci ochranné známky je podání přihlášky. Po podání přihlášky mohou dřívější majitelé ochranných známek podávat námitky proti zápisu ochranné známky. K námitkám se může přihlašovatel vyjádřit a jejich opodstatněnost zpochybnit nebo uznat a vzdát se registrace pro některé třídy výrobků nebo služeb. Po námitkové fázi buď dojde k registraci ochranné známky nebo bude registrace ochranné známky zamítnuta.

Žádné komentáře:

Okomentovat